Expozice o přírodě, historii a krásách této chráněné krajinné oblasti

Slavnostního otevření dne 28. března 2024 se na Zlatém koni u Koněprus na Berounsku zúčastnili ministr životního prostředí Petr Hladík, ředitel Správy jeskyní České republiky (SJ ČR) Lubomír Přibyl a ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc

AV MEDIA spolupracovala na realizaci audiovizuálního řešení a obsahů nové expozice Domu přírody Českého krasu. Návštěvníci se hravou, ale zároveň edukativní formou seznámí nejen s krásou Koněpruských jeskyní, ale i s přírodou celého Českého krasu. V rámci prohlídkové trasy nechybí samozřejmě ani vlastní prohlídka Koněpruských jeskyní a naučné stezky po povrchu Zlatého koně a jeho opuštěných lomech, významných geologických a paleontologických nalezištích, či krasové květeně. Jednou ze zmiňovaných atrakcí je lebka objevená v Koněpruských jeskyních, jejíž stáří bylo nedávno určeno mezinárodním týmem vědců na více než 45 tisíc let na základě přítomnosti neandertálských genů.

Součástí nového návštěvnického centra je i multifunkční sál, který bude sloužit k promítání tematických filmů, přednáškám a výstavám. Návštěvníci se mohou těšit i na nový film o přírodě CHKO Český kras a první výstavy o historii zpřístupnění Koněpruských jeskyní.