Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Veselá, hravá a dynamická expozice, která umožňuje vyzkoušet si slovácké tradice na vlastní kůži.

V roce 2015 byla otevřena Národopisná expozice Slovácko. Expozice je rozdělena do několika okruhů, které na sebe vzájemně navazují a prolínají se. Návštěvníci tak mají možnost prostřednictvím této nové interaktivní expozice poznat život, lidové zvyky a obyčeje na Slovácka.

Trojrozměrné předměty v expozici doplňují multimediální prvky v podobě animací vybraných dioramat, krátké filmy a je zde možnost prověřit své znalosti o životě lidí na Slovácku v interaktivních testech. Elektronická databáze nabízí návštěvníkům na 1800 archivních fotografií z dokumentace Slováckého muzea, videozáznamy vybraných projevů lidové kultury a audiosnímky dokumentující charakteristické hudební styly i seskupení všech subregionů Slovácka. Současné architektonické řešení vstupní části nepostrádá návaznost na lidovou kulturu. Inspirací pro vytvoření lamelové parametrické struktury se staly lomené vrapené rukávce ženského kroje. Zde se mohou návštěvníci nechat vtáhnout do atmosféry dnešního Slovácka prostřednictvím krátkého filmu Vítejte na Slovácku. Krátká slideshow přiblíží v několika snímcích jednotlivé subregiony včetně typického hudebního doprovodu podaného vybranými interprety jednotlivých oblastí.

Když jsme se v roce 2011 ucházeli o přípravu projektové dokumentace Muzea Slovácka, měli jsme představu veselé, barevné expozice, plné hudby a pohybu, neb takové pocity v nás Slovácko se svými kroji a zvyky vyvolávalo. V soutěži ale dostal přednost projekt arch. Kutálka, který se nám z prvního pohledu zdál být /uchopen“ zcela jinak, klidněji a tradičněji, ale zároveň kontroverzněji. Jak se ukázalo postupně v průběhu realizace, první dojem odpovídal skutečnosti jen částečně. Koncepce je sice opravdu postavena na kontrastech tmavého pozadí a barevných krojů, tradici zvyků, oblékání, slavností a avantgardním architektonickým řešením vstupních prostor, ale pocit veselé a dynamické expozice v návštěvníkovi zanechává.

EXPOZICE JE ROZDĚLENA NA DVĚ ZÁKLADNÍ ČÁSTI

Prostorově je rozdělena na dvě základní části, futuristicky pojatý vstupní sálek s barevně podsvícenou bílou parametrickou strukturou zahalující strop i stěny, do níž jsou vloženy rozměrné plochy pro projekce. Návštěvník si zde může udělat představu o jednotlivých oblastech Slovácka, jeho lidech, krojích a obyčejích prostřednictvím projekce, s volbou témat. Hlavní sál expozice je pak koncipován jako obdélníková dlouhá scéna, v níž uprostřed dominují oboustranné vitríny a po obvodu jsou podia se scénografií (postavami v krojích, s nářadím a jinými exponáty, v pozadí velkoformátovou grafikou oživenou projekcí a vhodně ozvučenou). Scénografie jsou tematicky řazeny tak, aby obsáhly nejen kroje všech oblastí, ale i frekventovaná řemesla a typické slavnosti od jara do zimy, s nimiž se na Slovácku lze setkat.

INTERAKTIVITA JE DŮLEŽITOU SOUČÁSTÍ EXPOZICE

S ohledem na velkorysý prostor sálu má návštěvník možnost se u každého podia zastavit a podrobně se začíst či zaposlouchat, dotknout se předmětů a replik, vyzkoušet si je, aniž překáží. Vitríny zase prezentují drobnější ukázky slovácké dovednosti hodnotnější povahy, které nelze nechat bez odezvy. Pestrosti obsahu vitrín, krojům i exponátům dává rovněž vyniknout černá podlaha, stěny i stropy, které efektem kontrastu umocňují význam obsahové náplně.

REALIZAČNÍ TÝM ODVEDL SKVĚLOU PRÁCI

Výsledek působí na návštěvníky pozitivním dojmem a odchod z expozice opět přes sálek ve futuristickém duchu vnímají většinou jako zklidnění. Nelze se jistě zavděčit všem, ale rozhodně si můžeme dovolit za celý realizační tým konstatovat, že jde o jednu z našich úspěšných realizací.

Kateřina Soukupová, MPlus spol. s r.o.

Chcete podobné řešení?

Podobné reference