Praha, 25. září 2014

Společnost AV MEDIA pro VOŠ a SPŠ automobilní a technickou v Českých Budějovicích dodala kompletní měřící sadu PASCO, jazykové laboratoře Robotel, interaktivní tabule SMART Board, průmyslovou 3D tiskárnu a kompletně vybavenou imerzivní stěnu včetně tracking systému. 

Škola tak získala prakticky nejmodernější prostředky pro výuku dostupné na trhu. Zatímco interaktivní tabule SMART se stávají standardem, tak 3D laboratoře byly k vidění do nedávna pouze ve vývojových pracovištích průmyslových gigantů nebo na universitách,“ říká k tomu Hanuš Horák, obchodní ředitel segmentu Školy z AV MEDIA.

3D laboratoř na VOŠ a SPŠ automobilní a technické je výjimečná tím, že používá vysoké rozlišení obrazu a mimořádný výpočetní výkon. Díky tomu není problém na 3D stereoskopické stěně zobrazovat modely průmyslových součástí, jako je motor, převodovka nebo celé auto. 3D učebna funguje v režimu „kino“ kde studenti mají na sobě 3D brýle a sledují speciální odborný výklad doplněný o stereoskopicky zpracovaná videa, fotografie či modely. 3D učebna má ale i pokročilý režim tzv. imerzivní stěny, kdy uživatel může sledovat prostor či objekt ve virtuální realitě stejným způsobem jako by byl v reálném světě.

Studenti si tak mohou navrhnout svůj vlastní automobil, či konstrukční detail a doslova si ho virtuálně osahat,“ dodává Jan Buriánek, specialista 3D technologií z AV MEDIA. Umožňuje jim to 3D sledovací systém VICON TRACKER doplněný o imerzivní pomůcky APEX (3D ovladač se zpětnou vazbou) a VR glasses (brýle opatřené sledovacími značkami).