Klárin lis

Nová expozice přináší především silný příběh

V tomto týdnu proběhlo v Pezinoku slavnostní otevření nové multimediální expozice s názvem "Klárin lis". Skutečný příběh o slzách, štěstí a víně prožijete od první minuty se zatajeným dechem. Malokarpatské muzeum je unikátní především tím, že se může pochlubit největší sbírkou vinařských lisů v Evropě. Nová expozice se nachází v prostorách ze 17. století a klade si za cíl oslovit a nadchnout návštěvníky a seznámit je nejen s tradicí vinařství, ale především s emotivním příběhem vinaře Josefa Janáče (role se skvěle zhostil slovenský herec Marko Igonda), který se dokázal postavit nepřízni osudu a našel svoje štěstí. Na této cestě mu pomohla jeho dcera Klárka a tesař Leonard Dobšovič, který pro něj zhotovil unikátní lis, který je součástí sbírky. Jsme rádi, že jsme byli u tohoto jedinečného muzejního počinu, který se právem může řadit mezi evropskou elitu. 

Dle slov Martina Hrubaly, ředitele Malokarpatského muzea se muzeum touto formou snaží ukázat, že moderní expozice může být skutečným zážitkem a obrazem dějin, který návštěvníky zaujme. Audiovizuální řešení pomáhá oživit vystavené exponáty, které jsou neodmyslitelně spjaty s konkrétními osobami a jejich osudy. Touto cestou můžeme poznat naší minulost a prezentovat ji novým, ale stále autentickým způsobem. 

Malokarpatské muzeum se nachází 3 hodiny od Prahy a je skvělým turistickým cílem pro nadcházející velikonoční i letní prázdniny. 

Reportáž ze slavnostního otevření