Připravili jsme pro vás novou rubriku nazvanou "Otázky a odpovědi". V této rubrice se nás můžete zeptat na otázky z oblasti muzejních expozic. Otázky nám zasílejte na email libuse.pitelkova@avmedia.cz.

Odpovídá: Viktor Plass, segmentový leader společnosti AV MEDIA

Jak interaktivní expozice vzniká? Kdo do ní zasahuje a kdo ji řídí? 

Správný postup zahrnuje analýzu, studii, projekt, realizaci a rozvojovou péči. Klíčovým a nejdůležitějším bodem je analýza a studie, kdy se definuje příběh, ikonické exponáty, emoce. V této fázi je klíčový tým ve složení scénograf, architekt, scenárista, kurátoři, odborníci, AV a světelný designér. 

Kde získáváte informace o nových trendech?

Především nasloucháme a vnímáme, co moderní interpretace v expozicích vyžaduje, a podle toho navrhujeme řešení na míru, a to včetně obsahů, a to je klíčové. Samozřejmě čerpáme inspirace z mnoha zahraničních konferencí a výstav. 

Nové expozice se snaží čím dál více zapojovat návštěvníky a stávají se interaktivními. Jak je na tom Česká republika ve srovnání se zahraničím?

Situace u nás se za poslední roky hodně zlepšila. To dokazují i krásné expozice, které jsme v posledních osmi letech realizovali. Mnoho muzeí mění svůj přístup a chápe, že špičkové technologie, které jsou správně zakomponované v rámci expozice, jí neškodí, ale naopak jí pomáhají oživit a přilákat více návštěvníků. Občas se nám stane, že narazíme na konzervativní přístup, ale situace kdy návštěvníci v muzeu nesměli na nic sahat, musí být potichu a exponáty vidí přes skleněnou vitrínu jsou spíše minulostí . Začínáme se stále více přibližovat zahraničí, kde se daleko více spolupracuje se scénografy, scénáristy, jejichž společným cílem je vytvořit poutavý příběh, který návštěvníky zaujme a odnesou si emoci spojenou s poznáním a motivací.

Proč si myslíte, že právě interaktivní expozice je pro muzea správná volba?

Posláním muzeí, vedle ochrany sbírkových předmětů, je především vzdělávání a ukázat dnešní generaci historii v kontextu aktuálních témat. Expozice musí být atraktivní, zajímavá a zároveň naučná. To, že jdeme správným směrem, dokazuje zvýšení návštěvnosti v muzeích a science centrech, které moderní technologie využívají.