Způsob práce na dálku během pandemie výrazně změnilo očekávání zaměstnanců od kanceláře.

Zaměstnanci si uvědomují, že mohou být stejně i více produktivní na dálku, a nejen proto je důležité navrhnout kancelářské prostory, které lidem zprostředkují nejlepší uživatelské zkušenosti a zážitky. O co přesně jde? Objevte výhody pracovních prostor založených na aktivitách a zjistěte, jak je využít pro vaše budoucí způsoby práce. 

Lidé se chtějí vrátit na jiné pracoviště: kde bude více místa pro (osobní, virtuální a hybridní) spolupráci, pro soustředěnou práci, dále očekávají více mobilního nábytku, který zprostředkuje rychlou změnu požadované pracovní aktivity a méně přiřazených pracovních stolů, které lze nahradit za místa v neformálních zónách.   

 

Pracovní prostory založené na aktivitách se odkazují na pracoviště, kde místo přidělování vyhrazeného pracovního prostoru poskytnete lidem svobodný výběr rozmanitých pracovních prostor, které jsou nejvhodnější pro dokončení každého jednotlivého pracovního úkolu. V překladu to znamená, že prostory reagují na potřeby fixní, hybridní, agilní, flexibilní, distribuované práce, podporují náhodná setkání, vycházejí potřebám a přáním lidí bez rozdílu, zdali jste introvert a vyhledáváte klidné oblasti nebo extrovert a očekáváte větší otevřenost pracovních prostor.

Hlavní výhody pracovních prostor založených na aktivitách?

Lepší nábor nových talentů a udržení stávajících zaměstnanců.

Důmyslné propojení fyzického prostoru a technologického designu založeného na pracovních aktivitách staví lidi do popředí v naději, že poskytnete intuitivní, pohlcující a inspirativní zkušenosti, které mají za úkol zlepšit pracovní činnosti jednotlivce, týmů a organizace. V neposlední řadě zlepšíte rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, což usnadňuje nábor nových talentů a udržení stávajících zaměstnanců.

Snadnější návrat do kanceláře a větší míra inovace a kreativity.

V pracovním prostředí založeném na aktivitách se zaměstnanci necítí omezeni na jeden stůl nebo jednu zasedací místnost. Místo toho si mohou vybrat prostor a technologie, které jim nejvíce vyhovují k práci po celý den. To přispívá nejen k lepší komunikaci, soustředěné práci, spolupráci, náhodným setkáním kdykoli a odkudkoli, ale také usnadňuje rozhodování zaměstnanců, zdali přijdou do kanceláře jednou týdně nebo každý den, protože nabízíte celou řadu rozmanitých, pohodlných a moderně vybavených prostor. 

Práce založená na činnostech zvyšuje nejen spokojenost zaměstnanců, ale také individuální a týmovou produktivitu: výzkum společnosti Veldhoen + Company. 

Optimalizace nákladů.

Mnoho organizací využívalo před pandemií 50-60 % kancelářských prostor. Nyní, když někteří lidé plánují strávit alespoň část svého pracovního týdne prací na dálku, můžete hledat příležitosti, jak prostor optimalizovat podle potřeb a přání zaměstnanců.

Lepší pracovní vztahy.

Když zaměstnanci sedí u jednoho pracovního stolu, tráví většinu času mluvením se stejnými lidmi. V pracovním prostředí založeném na aktivitách je pro zaměstnance snazší budovat vztahy s lidmi i mimo jejich oddělení.

Lepší zdraví.

Dlouhodobě sedavá práce je podle Světové zdravotnické organizace spojena se srdečními chorobami, cukrovkou a rakovinou. V pracovním prostředí založeném na aktivitách mají zaměstnanci možnost se více pohybovat, místo aby seděli na jednom místě.

Poutavější kancelářské prostory.

Pokud nepotřebujete pracovní stoly pro každého zaměstnance získáte více prostoru pro spolupráci a setkávání. Současně lze do prostoru vhodným způsobem zařadit místa pro poutavé vizuální obsahy, které informují zaměstnance o vašem poslání a důležitých hodnotách. Tyto doplňky dávají zaměstnancům pocit sounáležitosti a podporují firemní kulturu a kancelář nepůsobí sterilním dojmem. 

Jak úspěšně nastartovat práci a pracovní prostory založené na aktivitách?

Zapojte zaměstnance

Než začnete využívat pracovní prostory založené na aktivitách, musíte získat zpětnou vazbu od svých zaměstnanců. Promluvte si s nimi o výhodách a nastavte si jasná očekávání.  

Investujte do aplikace pro zaměstnaneckou zkušenost

Díky aplikaci lépe propojíte lidi, parkovací stání, pracovní místa, místnosti a další služby, které zaměstnanci potřebují k tomu, aby mohli odvádět co nejlepší práci přímo z chytrého telefonů. Jednoduše si mohou vše rezervovat nebo vyhledat kolegu, který je osobně přítomen v budově kanceláře. 

Práce založená na aktivitách pomáhá organizacím zůstat produktivní a udržuje zaměstnance spokojené což přispívá k firemní kultuře. Hledáte další způsoby, jak zlepšit zkušenosti zaměstnanců? Neváhejte se na nás obrátit nebo si domluvte inspirativní prohlídku naší kanceláře, která je navržena podle pracovních aktivit a činností.