V červnu 2018 jsme uspořádali 1. robotickou soutěž VEX IQ Challenge (Ringmaster) v České republice. Dva z vítězných týmů (ZŠ Šromotovo, Hranice a ZŠ Grünwaldova, České Budějovice) jsme druhý víkend v lednu doprovodili na evropské finále do Finska. AV MEDIA, a.s. se stala hlavním sponzorem soutěžních týmů.

VEX IQ Challenge Europe Open 2019 se zúčastnilo 24 týmů základních škol (ve věkovém rozmezí 9 až 14 let), které reprezentovaly pět evropských států - Finsko, Estonsko, Litvu, Turecko a Českou republiku.

Robotické klání se konalo ve městě Riihimaki (cca 70 km od Helsinek) v místní sportovní hale. Každý tým si přivezl svého robota sestaveného z robotické stavebnice VEX IQ. Tento robot musel před startem soutěže projít kontrolou, aby se porota ujistila, že splňuje technické požadavky soutěže.

Soutěž nesla podtitul NEXT LEVEL a jejím cílem bylo pomoci robota dosáhnout nejvyššího skóre umístěním prstenců („hubů“) do odkládacích zón, odebráním prstenců ze závěsné konstrukce a zavěšením robotů na konci zápasu. Soutěž byla rozdělena do dvou hlavních částí, Výzvy dovedností robota a Skupinová (týmová) soutěž.

Výzva dovedností robota se skládala ze zápasů dovedností v ovládání a zápasů dovedností v programování (autonomně řízený robot). 

Ve Skupinové soutěži spolu na jednom herním poli spolupracují dva roboti (dva soutěžní týmy), které jsou náhodně vylosovány. Tady si děti při domlouvání strategie s jinými týmy procvičily také anglický jazyk.

Sobotní den byl věnován testovacím jízdám a kvalifikačním kolům soutěže, ve kterých se pokračovalo v neděli dopoledne. Souběžně týmy absolvovaly zápasy Výzvy dovedností robota (samostatná jízda a programování).

4 nejlepší týmy Skupinové soutěže postoupily do finále, které se konalo v neděli po obědě. 

Týmu Grünwald´s boys (ZŠ Grünwaldova, České Budějovice) se bohužel nepodařilo probojovat do finále. Za to tým Šromorobots (ZŠ Šromotovo, Hranice) se spolu s finským týmem Töyhtöhyypät stal vítězem Skupinové soutěže.

Jednalo se o první zkušenost v mezinárodní robotické soutěži VEX a ve vítězství českého týmu jsme ani nedoufali, o to více jsme se z výhry radovali.

Oba týmy se již nyní těší na 2. ročník soutěže VEX IQ Challenge (Ringmaster II), která se uskuteční 25. 6. 2019 v Praze. Do 31. 1. 2019 máte stále možnost přihlásit soutěžní týmy i z vaší školy a to na emailové adrese soutezvex@avmedia.cz.

Velká gratulace patří oběma týmům za jejich úsilí, práci a čas, který soutěži věnovaly.

Na záznam ze soutěže se můžete podívat ZDE.