Návštěvníci se mohou těšit na nové expozice v prostorách Rybárny i České chaloupky

Cílem projektu bylo zpřístupnění nově zrekonstruovaných drobných staveb v parku pro návštěvníky a vytvoření prostoru, který zvýší atraktivnost národní kulturní památky a památky UNESCO Průhonický park a zámek.

Průhonický park zahájil novou sezónu ve velkém stylu. Jsme velice rádi, že jsme byli u realizace nových expozic, které vznikly v nově zrekonstruovaných budovách zámeckého parku. 

Prostory Rybárny nabízí návštěvníkům dvě expozice. Úkolem expozice umístěné v prostoru dřevěné části Rybárny je přimět návštěvníka vnímat život vodní říše a cítit se její součástí. Navržená scénografie tak umožňuje návštěvníkům poznat nejen co se děje nad hladinou, ale i život pod ní, a to zábavnou a zároveň edukativní formou. Návštěvníci se v této části expozice seznámí primárně s tématem vodního ekosystému vod tekoucích a stojatých. V roli vypravěče, který návštěvníky provádí daným tématem je postava rybáře. Ta je stylizována jako 2D figurína umístěná na rybářské loďce. 

Celý prostor je navržený tak, aby se při vstupu do expozice návštěvník cítil, jako by se právě ocitnul do poloviny těla pod vodní hladinou. Děti se mohou pod elevací schovávat a zároveň objevovat a seznamovat se s tajemstvím vodní říše. Pokud návštěvníci zatouží porozhlédnout se po „krajině“ (expozičním prostoru), mohou vystoupat po schodech na dřevěné molo, odkud mohou pozorovat stromy lemující krajinu, vodní plochu, rybáře na loďce, ale třeba i koloběh života vodní říše.

Na dřevěnou část Rybárny navazuje její zděná část, která má sloužit primárně jako herní prostor pro děti. Zároveň je zde umístěna expozice o historii zahrad, která je navržena jako „okna vedoucí do historie tvorby zahrad a parků“. Jsou zde přiblíženy krajinářské principy zakladatele parku, díky kterým se stal park unikátním místem, právem zapsaným na Seznam světového dědictví UNESCO.

Česká chaloupka se nachází na začátku druhé části parku poblíž vstupu Hájovna. Návštěvníci si zde mohou odpočinout v malebném romantickém prostředí, zahrát si pohádkový kvíz a seznámit se tak s pohádkami, ve kterých si tato kouzelná chaloupka zahrála. Cestu k České chaloupce si můžete zpříjemnit novou rodinnou hrou „Pohádkový Průhonický park““, která vás provede místy, kde se pohádky natáčely.