Muzeum Českého ráje v Turnově se může pochlubit unikátní interaktivní expozicí

"Splněný sen a přání", takové pocity měla paní ředitelka muzea Českého ráje v Turnově, Vladimíra Jakouběová, při otevírání nové expozice. Netradiční expozice Horolezectví - z Českého ráje na vrcholy světa navozuje atmosféru skalního města s mnoha lezeckými stěnami a audiovizuálními a haptickými prvky. 

Jedná se o největší projekt, který muzeum ve své 130-leté historii realizovalo, ať již z hlediska finanční náročnosti nebo rozsahu. Dle slov Květy Vinklátové, radní Libereckého kraje pro kulturu a cestovní ruch, expozice vznikla za pomoci přeshraničního programu česko-saské spolupráce. Celková částka dosáhla takřka 40 mil. korun. Liberecký kraj se podílel 5%, stát 10% a zbylé peníze přišly z Evropské unie. Kromě vlastní expozice se podařilo zrealizovat celý prostor dvorany Muzea Českého ráje. Od schválení projektového záměru v roce 2013 vedla k realizaci dlouhá, někdy i trnitá cesta, s mnoha překážkami, které bylo třeba překonat. Usilovná práce celého týmu však stojí za to. Když procházíte expozicí, která vás provádí historií a představuje vám velká jména horolezectví, uvědomíte si, jak velký fenomén je horolezectví pro tento region a jak malou pozornost doposud mělo. 

Expozice je oživena mnoha audiovizuálními prvky. Nejzajímavějším audiovizuálním exponátem je oživení obrazu od Mikoláše Alše, Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou, z roku 1895. 

Gundula Strohbach, Bad Schandau:" Dnes otevíráte novou budovu, která ovlivní kulturní život ve městě, a to díky nové interaktivní a moderní expozicí. Kultura nás obohacuje. Přeji nám všem úspěšnou spolupráci našich muzeí. Horolezectví je překrásný sport, který spojuje lidi. Věřím, že naše spolupráce neskončí otevřením této výstavy, ale bude i nadále pokračovat. Ve městě Bad Schandau vznikne v blízké době podobná expozice."

Dodavatel interiérové části: M plus
Dodavatel AV vybavení: AV MEDIA, a.s.