Od dnešního dne můžete navštívit dvě nové interaktivní expozice

Slavnostní otevření nových prostor Národního zemědělského muzea proběhlo za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky, ministra zemědělství Mariana Jurečky, ministra kultury Daniela Hermana, generálního ředitele Národního zemědělského muzea Milana Jana Půčka a ředitele NZM pobočky Praha pana Jiřího Houdka. 

VODA V KRAJINĚ

Nová expozice představuje návštěvníkům interaktivní a zábavnou formou význam a roli vody v životě člověka, pro nějž je voda základem života. 

Každý z nás ji zná, každý ji bere jako každodenní samozřejmost. Ale víme, jak s vodou správně zacházet? Známe všechny její podoby? Jakou funkci má voda v rámci krajiny? Jak souvisí voda a půda? Víte že každoročně odchází obrovské množství úrodné půdy spolu s říční vodou za naše hranice? Víte, že je tak v součastnosti více než polovina orné půdy v České republice ohrožena vodní erozí? Voda může být živel. Víme, jak ho zkrotit? 

Navštivte novou expozici a poznejte vodu jako pomocníka, vodu jako život, vodu jako relax a vodu jako živel. Zjistěte, jak ze špinavé vody udělat opět čistou, jak z vody vyrobit elektřinu. Naučte se,  jak se voda dostane až k lidem a jak s ní správně hospodařit. A nejen to. Mnoho dalších zajímavých témat, připravených zábavnou a interaktivní formou na vás čeká v nové expozici Národního zemědělského muzea.  

A na jaké interaktivní prvky se můžete těšit? Dominantním prvkem expozice je projekce na mapu České republiky. Zde si můžete zvolit, jaké téma vás nejvíce zajímá. Toto téma je pak znázorněno na mapě projekcí a doplněno audio komentářem. Na mapě je prezentováno pět témat: povodí, povodně, rozvodí, rybniční soustavy a srážky. Své znalosti si můžete rovněž ověřit pomocí her a kvízů a nebo můžete listovat novými interaktivními knihami. 

OBJEVOVNA

Objevovna nemá charakter typické expozice, ale  blíží se spíše studovně – badatelně. Její funkcí je nabídnout všem zvídavým návštěvníkům “objevovat“ nové poznatky a informace k tematickým expozicím a zemědělským oborům zastoupeným v Národním zemědělském muzeu.
Objevovna je také místem, kde budou probíhat výukové či lektorské programy a přednášky pro školní a zájmové skupiny.

Od 27. - 30.7. máte v každou celou hodinu jedinečnou možnost projít spolu s průvodci NZM nové expozice Voda v krajině a Objevovna, Gastrostudio a Kulinářský institut Marie Sandtnerové, navštívit nově zrekonstruované výstavní prostory v duchu původních návrhů architekta Milana Babušky a pokochat se výjimečným pohledem na Prahu z vyhlídkové střechy NZM s Živou zahradou. Více na www stránkách NZM

Přečtěte si více o nových prostorách na následujících odkazech:

ČT24

Pražský deník

Naše voda

Aktualne.cz