Frýdecký zámek prošel rozsáhlou rekonstrukcí


Kam až naše paměť sahá, člověk a příroda k sobě neodmyslitelně patří. A právě tato myšlenka se odráží i v nově otevřené expozici Beskydy - příroda a lidé, jejíž ideou je ukázat provázanost přírody a lidské činnosti. V expozici nahlédne návštěvník do minulosti i přítomnosti. Vrátí se zpět v čase a podívá se, jak příroda ovlivňovala lidský život a způsob obživy a naopak, jak člověk ovlivňuje beskydskou přírodu. Návštěvník se vydá na cestu "z města do nejčistší přírody". Cestou se seznámí s historií, geologií, botanikou, zoologií, mineralogií a dalšími obory, které utváří celkový obraz Beskyd. A to vše zábavnou a interaktivní formou. 

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo zajistit finance na více než padesátimilionovou revitalizaci frýdeckého zámku. Významně jsme přispěli i z krajského rozpočtu, a tak se návštěvníci mohou těšit nejen na krásné prostory, ale i na novou expozici. Moderní výstava se bude, doufám, dospělým i dětem líbit, je totiž interaktivní a nabídne také zajímavé lekce v multimediální učebně,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a dodal, že ve frýdeckém zámku vznikl také prostor pro krátkodobé tematické výstavy.

Na slavnostním otevření expozice byl udělen titul Mistr rukodělné výroby. Umělecký řezbář Stanislav Gorný se tradiční ruční řezbou se zabývá již přes 40 let, jeho specializací jsou reliéfy, betlémy, sošky a loutky. Pravidelně se účastní řezbářských přehlídek a plenérů, byl také lektorem muzejních lekcí pro žáky základních škol. „Díky lidem, jako je pan Gorný, se daří popularizovat tradiční lidovou kulturu. Díky tomu se tyto znalosti a dovednosti uchovávají budoucím generacím. Je to velké bohatství, o které bychom měli pečovat a usilovat o to, aby nezaniklo,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.

Zdroj: Moravskoslezský kraj - Informace z kultury a památkové péče

Společnost AV MEDIA byla dodavatelem AV řešení