Závěr školního roku patřil v prostorách Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky v pražských Dejvicích celorepublikovému finále robotické soutěže VEX IQ Challenge. Ve čtvrtek 23. 6. 2022 se zde utkaly týmy žáků základních škol.

Soutěž probíhající ve školním roce 2021/2022 měla podtitul Pitching In. Úkolem týmů bylo navrhnout, postavit a naprogramovat robota ze stavebnice VEX IQ tak, aby dokázal vyklidit míčky ze startovních ohrad, umístit je do cílových branek a na konci zápasu zavěsit robota na jednu z tyčí v herním poli. Soutěž je rozdělena do dvou částí: Týmová spolupráce pro dva týmy, tj. dva roboti, spolu musí spolupracovat a získat společně co nejvíce bodů. Výzva robotických dovedností je určena pro jeden tým, který v prvním kole robota ovládá manuálně pomocí dálkového ovladače, ale ve druhém kole musí předvést také autonomně naprogramovaného robota. 

Výzvu týmové spolupráce ovládly týmy Sromorobots ze ZŠ a MŠ na Šromotově náměstí v Hranicích a Robokidi2 ze ZŠ a ZUŠ Bezdrevská v Českých Budějovicích.

Výzvu robotických dovedností získali s velkou převahou také Sromorobots ze ZŠ a MŠ na Šromotově náměstí v Hranicích.

Cena poroty byla předána týmu Zlí tygři ze ZŠ Šafaříkova z Valašského Meziříčí. Ceny za originální stavbu robota si odnesly týmy Tatranky ze ZŠ Lidická v Hrádku nad Nisou a Skilled Team z Centra robotiky v Plzni.

Zmíněné produkty