Gratulujeme!

Prostřednictvím ocenění BigSEE si Zavod Big (nezávislá nezisková organizace) klade za cíl systematicky prozkoumávat tvůrčí a obchodní potenciál regionu jihovýchodní Evropy. Poukazuje na jedinečné počiny nejen v architektuře, ale například i v interiérovém designu a cestovním ruchu. Dalšími oceňovanými kategoriemi jsou produktový design, fashion design a wood design. Jsme velice rádi, že se letošním vítězem kategorie BigSEE Architecture Award 2020 stal projekt nové expozice v Muzeu Českého ráje v Turnově, na kterém jsme se podíleli. 

"7. 9. 2019 byla v Muzeu Českého ráje v Turnově otevřena nová expozice horolezectví. Vytvoření nové expozice vyžadovalo revitalizaci muzejní budovy z roku 1974, která byla původně postavena tak, aby vystavovala největší olejomalbu ve střední Evropě. Plátno 8,5 × 10 m bylo zachováno a stalo se součástí horolezecké expozice. Expozice návštěvníkům evokuje horskou krajinu, která návštěvníky seznamuje s vývojem a důležitými milníky horolezectví. V expozici je mnoho interaktivních prvků,  historických fotografií a originálních horolezeckých pomůcek.  

První stálá expozice horolezectví v České republice byla mimo jiné věnována pískovcovému lezení, které má v regionu Český ráj hluboké kořeny. Z hlediska rozsahu se jedná o největší projekt, který muzeum Českého ráje ve své 130leté historii uskutečnilo."