Poklad byl nalezen při archeologickém výzkumu v obci Ruská na Slovensku

V minulých týdnech jsme v Trebišově realizovali náš autorský projekt interaktivní expozice s názvem "Klenotnica". Expozice představí návštěvníkům “zlatý poklad”, který byl nalezen v obci Ruská při archeologickém výzkumu, a to vše na pozadí příběhu velké lásky Štefana Dobóa a Sáry Sulyokové. 

Pro expozici byly vyčleněny dvě místnosti zámku, kde sídlí Vlastivědné muzeum Trebišov. Větší místnost slouží pro představení historických událostí a příběhu Štefana a Sáry, menší je pak "klenotnicí", ve které bude vystaven samotný poklad. Všechny sbírkové předměty z pokladu prošly digitalizací a návštěvníci si je budou moci prohlédnout ve větším detailu prostřednictvím IGP (interaktivní grafický panel). 

Větší místnost pak slouží pro vyobrazení romantického příběhu, lásky, Štefana Dobó a Sáry Sulyoková de Lekcse. Pro návštěvníky jsou Štefan a Sára zahaleni rouškou tajemství, které mohou odhalit a dozvědět se přitom dílčí události historie. Dominantou místnosti je sarkofág, do kterého je zasazený 4K displej o úhlopříčce 86". Nejdůležitější momenty ze života Štefana a Sáry tak mohou návštěvníci shlédnout v životní velikosti, na ploše displeje, který je šikmo, natočený směrem k návštěvníkovi. Po zvolení daného režimu na dotykovém monitoru se hrobka před návštěvníky pomalu otevře a postavy ožívají a vypráví svůj příběh. 

Závěrem je pro návštěvníky připraven ještě krátký vědomostní kvíz, který prověří jejich znalosti.