Převzato z tiskové zprávy společnosti Panasonic

Vizuální technika Panasonic umožnila nové pojetí divadelního představení, které je součástí evropského turné Divadla bratří Formanů.

Společnost Panasonic (B2B divize v České republice) spolupracuje s Divadlem bratří Formanů na nově připravovaném představení DEADTOWN. V představení hraje jednu z hlavních rolí laserový projektor Panasonic PT-RZ770 s objektivem ET-DLE150. Divadlo bratří Formanů je už dvacet pět let jedním z nejvýraznějších uměleckých uskupení českého divadla. Svým netradičním pojetím, stylem práce a poetikou se však z něho zcela vymyká. Kromě bratrů Petra a Matěje Formanových a několika málo stálých členů, totiž vzniká pro každé představení nový tým, přinášející novou energii a dovednosti. Divadlo bratří Formanů nemá vlastní budovu ani stálou scénu. Svá představení většinou vytváří ve specifických prostředích, jakými je třeba Divadelní loď Tajemství nebo různé typy mobilních stanů. S tím pak souvisí i nomádský život, který členové divadla vyznávají. Se svými projekty putují nejen po Čechách, ale i po celé Evropě (či USA a Mexiku), kde již odehrály tisíce repríz.

Tak tomu bude letos. V připravovaném představení DEADTOWN se soubor opět snaží posunout ve své tvorbě o kus dál, a ke své tradiční ”rukodělné” práci, reprezentované silnou výtvarnou stránkou či loutkami, se tentokrát přidá i výrazná filmová složka, jejíž podstatnou součástí je animace promítaná právě laserovým projektorem Panasonic. Ve výběru projektoru Panasonic PT-RZ770 hrály hlavní roli jeho vlastnosti – bezúdržbové provedení pro až 20 000 hodin provozu, možnost instalace v jakékoliv poloze, zdvojený světelný zdroj, svítivost 7200 lm a kvalita obrazu. Právě díky prakticky nulové potřebě údržby je projektor optimální pro putovní divadlo, protože se produkce nemusí starat o výměnu filtrů, stačí jej pouze nainstalovat a spustit. Zdvojený světelný zdroj pak zajistí, že v případě poruchy nedojde k přerušení představení a není třeba pak vracet vstupné. „Jsem přesvědčen, že zvuk a obraz (tedy světlo podmaněné naším důmyslem, citem či sílou přírody) tvoří ve světě divadla základ každé atmosféry. A tedy stejně tak rychle jako se vyvíjejí nové technologie, by se měl vyvíjet i svět divadla a jeho nové formy. Lidé touží po stále dokonalejším zvuku a obrazu a ve všech možných formách je mu ho na každém kroku dopřáváno. Nejde o to, se nechat těmito médii ovládnout, ale pokud někdo hledá prostřednictvím divadla cesty a způsoby, jak dostihnout sny, představy, touhy a hnát se za nespoutatelnou fantazií, stojí za to, tento vývoj respektovat a zkoumat. Hledat způsoby, jak využít neuvěřitelných schopností a síly nových médií pro zážitek druhých. Nový projekt Divadla Bratří Formanů - DEADTOWN je od první chvíle vzniku scénáře na velkém silném obraze vytvořeném ve vteřině před zraky diváků postaven. Naplnit naší představu a touhu by se nám bez možnosti použití kvalitního laserového projektoru nikdy nepodařilo uskutečnit,“ říká Petr Forman, spoluzakladatel Divadla bratří Formanů.