Vítejte u desátého vydání Budoucnost práce.

Dnes se zaměříme na téma: Kdybychom vs. Abychom a BUDOUCNOST PRÁCE?

V minulých newsletterech jste si mohli přečíst: CO je těžištěm digitální spolupráce , JAK úspěšně přivést lidi zpět do kanceláře? , Odkud se berou dobré nápady?, JAK vytvořit a rozvíjet vysoce výkonné hybridní týmy?, JAK na změnu povahy práce a vzestup spolupracujících týmů?, PROČ mít rád svou práci?, JAK rozlišit pojem flexibilita vs. autonomie?PROČ na zaměstnanecké zkušenosti a pracovním zážitku záleží? a PROČ změnit, předefinovat, re-designovat, re-konfigurovat PRÁCI?

Věřím, že vám dnešní příspěvek udělá jasno v Kdybychom vs. Abychom a PROČ je nutné pro BUDOUCNOST PRÁCE udělat konkrétní kroky a činy. Budu rád za vaše komentáře.

V předchozích dvou letech jsme byli svědky nových změn, způsobů myšlení a firemních strategií, ale mnohem zajímavější je, že nás to vše posílilo k mimořádným výsledkům. Nové události nám poskytly jedinečný vhled na to, čeho jsou lidé opravdu schopni, když mají příležitost flexibilně odkudkoli pracovat a využívat hybridní model práce. Uvolnění lidského potenciálu by nemělo být pomíjivé. Když přemýšlíme o budoucnosti práce, měli bychom si položit otázku. CO bychom mohli dělat, abychom neusnuli na vavřínech a abychom se nenechali unést několika dílčími úspěchy. 

Abychom našli to nejlepší, CO bychom jako lidé měli dělat, musíme umět naslouchat a ptát se ostatních. CO chtějí, CO potřebují, JAKÁ mají přání a očekávání, abychom porozuměli jejich jedinečným perspektivám a představili si zcela jiné způsoby a scénáře práce.

Pro vytvoření lepší budoucnosti práce musíme zacházet s lidmi jako s rovnocennými partnery a poradci, abychom správně využili a rozvíjeli jejich silné stránky a dovedností. Musíme změnit povahu/podstatu práce. Představte si např.:

CO kdybychom software, který používáme, dokázali nastavit k automatizované analýze, abychom mohli trávit více času přemýšlením nových nápadů?

CO kdybychom se účastnili schůzek a mohli automaticky vytvořit krátké a přesné shrnutí toho, CO se na každé z nich stalo a jaká rozhodnutí byla přijata?

CO kdybychom nastavili práci, aby nám poskytla více příležitostí k učení, které by nám pomohlo posunout se v kariéře a životě?

CO kdybychom snížili fyzickou námahu při práci a přesměrovali energii, která je vyloženě lidskou činností?

CO kdybychom vytvořili pracovní prostory, které podněcují k zapojení nejlepších lidských schopnosti, zkušenosti a dovednosti?

CO kdybychom používali digitální technologie, které lidé rádi a opakovaně používají, a dokonce bez nich nedovedou pracovat a žít.

CO kdybychom použili slova, abychom porozuměli, CO lidé rádi dělají a CO je vnitřně motivuje?

CO kdybychom přepracovali architekturu práce, abychom odemkli aktivum k lidskému potenciálu?

CO kdybychom vs. abychom je spousta, ale hlavní podstatou je účelně a smysluplně měnit budoucnost práce konkrétními kroky a činy. Cesta to bude ještě dlouhá a trnitá s mnoha neočekávanými změnami, experimenty a nezdary, které nás musí posilovat, abychom vytvořili ty nejlepší podmínky pro kdybychom vs. abychom a BUDOUCNOST PRÁCE

Svět se mění a s ním i způsoby práce, pracovní prostory, technologie a lidé. Přihlaste se k odběru newsletteru Budoucnost práce, abyste se dozvěděli více o měnící se povaze práce nebo se se mnou spojte prostřednictvím LinkedIn. 

Úvodní fotografie pochází z kancelářských prostor AV MEDIA SYSTEMS. Video obsahuje rozhovory na téma : Návrat do kancelářských prostor.

Nacházíme se v jedinečné situaci, která nabízí zcela novou příležitost k přehodnocení způsobu, JAK pracujeme: JAK bude vypadat chytrá kancelář? PROČ budou technologie klíčové pro vykonávání práce odkudkoli? JAK na hybridní model práce? JAKÉ nové trendy lze očekávat a CO lidé opravdu chtějí? JAKÉ nové dovednosti lidé získali během pandemie a JAKÉ budou potřebovat po návratu do kanceláří? JAKÉ jsou hlavní výzvy leadershipu? CO znamená zážitkový pracovní prostor? Děkuji Martina Techlovská Suchomelová, Tomáš Talaš, Jana Špačková, Honza Dolejš, Apolena Weissová, Roman Karpenko, Vladimír Hruban, Radek Hadraba, Václav Petrželka