Africké muzeum Dr. Emila Holuba

V roce 2008 vznikl projekt Rekonstrukce Památníku Dr. Emila Holuba spojená s vytvořením nové expozice.

Expozice, kterou budete vnímat všemi smysly

Vávrova koncepce představuje mnoho prvků stimulujících všechny smysly návštěvníků. Ti se prostřednictvím nově pojatých instalací daleko podrobněji seznámí s jednotlivými etapami života Dr. Emila Holuba a jeho manželky Růženy Holubové. Návštěvník svou prohlídku zahájí životopisným filmem o Dr. Emilu Holubovi Africká dobrodružství Dr. Emila Holuba, ve kterém hrají i oživlé kresby z Holubových cestopisů. Autory scénáře a zároveň režiséry jsou Milan Šteindler a Martin Kopp. Následující část expozice představuje cesty Dr. Emila Holuba, jeho úspěšné výstavy a ocenění. Nebude chybět ani cestovatelova známá pracovna a ani manželka Růžena, která hrála v jeho životě velmi důležitou roli.

Život v africké vesnici

Nejpůsobivější částí nové expozice je prostor africké vesnice s modely domorodců. Zde dominují stylizované Viktoriiny vodopády s tekoucí vodou a plynoucí řekou Zambezi. Návštěvník bude přímo vtažen do atmosféry africké přírody s poletujícími ptáky, rozestupující se savanou, proudící vodou a zvuky divokých zvířat. V části expozice budou nově představeni i Holubovi následovníci. Návštěvník tak bude moci srovnat rozdíly cestování v různých dobách. Nahlédne do stanu Bedřicha Machulky, rozhlédne se po světě s Hanzelkou a Zikmundem, přímo ve vozidle vyzkouší, jaká asi byla cesta Trabantem napříč Afrikou.

Expozice, která upoutá každého návštěvníka

Závěr expozice je věrnou kopií Viktoriiných vodopádů. Ty jsou znázorněny projekcí létajících ryb do mlžné stěny (FogScreen). Návštěvník tak doslova musí projít obrazem šumících vodopádů. Hned po vstupu jej překvapí vlnící se tráva interaktivní podlahy, která se volitelně může měnit i v hladinu dopadající vody. Hrátky s obrazem interaktivní podlahy prakticky okamžitě učarují každému. V relaxační zóně náhle prolétají papoušci přes oživlý obraz savany. Zajímavou částí expozice je chýše, ve které si domorodec připravuje lovecké náčiní. Celá scenerie je doplněna dobovou rekonstrukcí africké vesnice.

Výukové materiály pro žáky

Africké muzeum Dr. Emila Holuba připravilo pro učitele kolekce výukových materiálů pro mladší a starší žáky v atraktivní interaktivní formě v programu SMART Notebook, obohacené o pracovní listy pro žáky a metodiku pro učitele.

Chcete podobné řešení?

Podobné reference