Science on a Sphere v plzeňské Techmanii

Projekt Science on a Sphere patří mezi nejpozoruhodnější inovace v oblasti vzdělávání. Obsah je k dispozici široké veřejnosti.

Techmania v Plzni, se může jako první v České republice pochlubit unikátní technologií, Science On a Sphere. Jedná se o projekci na kulovou plochu, která má průměr 1,7 m a využívá data od amerického Národního úřadu pro výzkum atmosféry a oceánů, NOAA. Díky nim vznikají komponované pořady, které zapadají do školních vzdělávacích programů. 

Projekt Science on a Sphere neboli „Věda na kouli“ je interaktivní expozice, která je pro návštěvníky zajímavá nejen po stránce technologické a wow efektu, ale především po stránce obsahové. Sférické výsledky, týkající se měření nejrůznějších jevů na celé zeměkouli, se prezentují na fyzické kulové projekční ploše znázorňující Zemi, kterou je možné přirozeným způsobem obcházet, zkoumat, prohlížet a ovládat. Po celém světě tak vznikají jakási sférická kina, která mají široké uplatnění.

V tuzemsku si projektu všimla společnost AV MEDIA, která již na několika místech prototyp SoS projektu předvedla. Na základě této aktivity se o slovo hlásí zejména planetária a vědecké parky. Jako nejpružnější se ukázali právě představitelé plzeňské Techmanie, kde se tento projekt uchytil a nová expozice s touto speciální technologií byla otevřena 4. listopadu 2013. Celé planetárium je stejně jako centrum Techmanie zaměřené především na osobní zapojení návštěvníka do hry. Na interaktivních dotykových displejích si mohou návštěvníci sami zvolit film, který si chtějí na projekční kouli promítat.

Projekt Science on a Sphere využívá nové trendy v technologiích a láká návštěvníky na interaktivní expozici, kterou si mohou nejen prohlédnout, ale také ovládat. Digitální technologie jsou proto velkým přínosem v oblasti expozic muzeí a galerií.

Více o programu naleznete na webových stránkách Techmanie.

Science On a Sphere

Chcete podobné řešení?

Podobné reference