Vítejte u dvacátého druhého vydání Budoucnost práce

JAK navrhnout Microsoft Teams Rooms řešení v místnosti?

V minulých newsletterech jste si mohli přečíst: CO je těžištěm digitální spolupráce , JAK úspěšně přivést lidi zpět do kanceláře? , Odkud se berou dobré nápady?, JAK vytvořit a rozvíjet vysoce výkonné hybridní týmy?, JAK na změnu povahy práce a vzestup spolupracujících týmů?, PROČ mít rád svou práci?, JAK rozlišit pojem flexibilita vs. autonomie?PROČ na zaměstnanecké zkušenosti a pracovním zážitku záleží?, PROČ změnit, předefinovat, re-designovat, re-konfigurovat PRÁCI?, Kdybychom vs. Abychom a BUDOUCNOST PRÁCE?PROČ je digitální gramotnost důležitá?, JAK lídři a manažeři ovlivňují pocity a chování svých lidí?JAK na agilní a flexibilní pracovní prostory?, Lidé na prvním místě?, JAK by mohl vypadat svět práce v roce 2023...?Budoucnost práce je emocionální. , PROČ se zaměřit na zkušenosti zaměstnanců?, PROČ jsou důležitá přátelství a vztahy mezi zaměstnanci? , PROČ lidé očekávají od kancelářských prostor mnohem více?, JAK propojit kancelářský a technologický design? a Budoucnost práce a změna myšlení? 

Způsoby práce se neustále vyvíjejí, audiovizuální technologie se pro moderní a chytré pracoviště staly nezbytností, stejně jako potřeba navrhovat pracovní prostory a místnosti tak, aby vyhovovaly nejen celé organizaci, ale i týmům a jednotlivcům, prostě všem uživatelům. Správná integrace audiovizuálních řešení může významnou měrou ovlivnit úspěšnost celkového setkání, způsoby prezentace, firemní komunikace, týmové spolupráce a kreativního myšlení. S rostoucí poptávkou po flexibilní práci na dálku a hybridnímu způsobu práce se videokonference staly důležitou součástí, kdy, kde a jak v práci komunikujeme a spolupracujeme.

1.  Rozložení a velikost místnosti

Rozložení a velikost místnosti je potřeba vzít v úvahu již na samotném začátku navrhování audiovizuálního řešení v podobě Microsoft Teams Rooms. Umístění kamer, displejů, reproduktorů, mikrofonů a nábytku by mělo být předem dobře naplánováno, aby bylo zajištěno, že všichni účastníci dobře vidí a slyší. Větší místnosti mohou vyžadovat instalaci dalších audiovizuálních technologií např. kamery, mikrofony, reproduktory nebo interaktivní displeje. Je důležité najít správnou rovnováhu mezi funkčností, umístěním a případnou flexibilitou v návaznosti na změnu scénáře práce, protože to má přímý dopad na kvalitu audiovizuálního zážitku pro všechny účastníky.

2. Akustika

Akustika je zásadní pro kvalitní zvuk během schůzky. Ozvěny a dozvuky mohou způsobit problémy s kvalitou zvuku, které znepříjemňují průběh setkání, proto je potřeba zvážit akustické úpravy, jako jsou materiály pohlcující zvuk nebo akustické difuzory. Při řešení problémů s kvalitou zvuku hraje roli i samotné umístění reproduktorů a mikrofonů.

3. Konektivita

Microsoft Teams Rooms musí podporovat různá zařízení a jejich odpovídající vstupy a výstupy, aby bylo zajištěno, že každý z účastníků hybridního setkání může bezproblémově připojit své notebooky, ostatní personální zařízení, projektory či jiné audiovizuální technologie. Audiovizuální řešení v místnosti musí být navrženo tak, aby všichni účastníci mohli bez problému sdílet digitální obsah, prezentace a efektivně spolupracovat i se vzdálenými účastníky. Dotyková ovládací zařízení v místnosti mohou navíc zjednodušit proces připojování a přepínání mezi jednotlivými pracovními scénáři, díky čemuž je zážitek z práce hladší a uživatelsky přívětivější.

4. Video

Kvalitní video je nezbytné pro efektivní komunikaci a spolupráci během schůzek. HP, Logitech, Crestron, Lenovo, Dell, Neat, Jabra, Cisco nabízejí řadu kvalitních kamer, které lze integrovat do místností nejen pro komunikační platformu Microsoft Teams. Při výběru kamery je potřeba vzít v úvahu velikost a uspořádání místnosti, aby se vyřešily problémy s kvalitou a správným nastavením záběru kamery na účastníky.

5. Řídicí systém

Uživatelsky přívětivý řídicí systém je nezbytný pro uživatele, aby mohli snadno ovládat audiovizuální řešení. Měly by být k dispozici jednoduché a intuitivní ovládací možnosti pro výběr vstupu, ovládání hlasitosti, nastavení displeje a kamery, a to takovým způsobem, aby ho mohli ovládat všichni. Do řídícího systému lze nastavit i automatizovaná nebo individuálně preferovaná nastavení např. způsoby zahájení schůzek, ukončení schůzek, nastavení osvětlení, teploty a dalších funkce v místnosti.

6. Zvuk

Kvalita zvuku by neměla být v žádném případě opomíjena. Shure, Sennheiser, Nureva, Biamp nabízejí řadu vysoce kvalitních mikrofonů a reproduktorů, které lze integrovat do místností nejen pro Microsoft Teams. Při výběru audio zařízení je potřeba vzít v úvahu velikost, uspořádání a pracovní scénáře v místnosti, aby se vyřešily případné problémy s kvalitou zvuku.

nebo se obraťte na našeho nebližšího obchodního konzultanta.

7. Osvětlení

Správné osvětlení je klíčové pro kvalitní video. Osvětlení v místnosti musí být navrženo tak, aby se zabránilo odleskům a stínům, které mohou ovlivnit kvalitu videa. Je třeba vzít v úvahu nejen přirozené zdroje světla, jako jsou okna, ale navrhnout osvětlení takovým způsobem, abychom mohli vykonávat různorodé scénáře práce, a to nejen se vzdálenými účastníky, kteří nás přirozeně a kvalitně vidí. Kromě toho můžeme použit světla s nastavitelnou teplotou barev, abychom vytvořit pohodlnou a produktivní atmosféru.

8. Rozpočet

Při navrhování správného audiovizuálního řešení pro zasedací místnosti je zásadní vyvážená funkčnosti a hospodárnost. Vybrané řešení musí poskytovat hodnotu a účel a zároveň splňovat specifické potřeby a přání nejen organizace, ale také týmů a jednotlivců. Dobrým začátkem je zamyslet se nad hodnotami, smysluplností a hmatatelnými výhodami, které přinášejí investice do pracovních prostor místo toho přemýšlet nad tím kolik utratím za videokonference v jednotlivých místnostech.

Jednoduše řečeno, pro návrh úspěšného audiovizuálního řešení je potřeba vzít v úvahu několik klíčových aspektů: uspořádání a velikost místnosti, osvětlení, akustika, konektivita, řídicí systém, kvalita zvuku, kvalita videa a rozpočet. Jestliže se budete řídit těmito oblastmi určitě navrhnete to nejlepší audiovizuální řešení, které vyhovuje aktuálním potřebám a poskytuje všechny předpoklady, které lze očekávat od flexibilní práce na dálku v hybridním světě.

Pokud se chcete blíže seznámit s Microsoft Teams Rooms a jeho smysluplným návrhem do jednací či zasedací místnosti nejen v kancelářském prostředí neváhejte nás kontaktovat